Inici » Node » Òpera Prima

Òpera Prima

El Gran Teatre del Liceu ha engegat Òpera Prima, una nova línia de creació operística comunitària amb l’objectiu de garantir l’accés a la cultura a persones en situació de vulnerabilitat com a eina d’integració social. En el marc d’aquesta nova línia, el Liceu estrenarà una òpera nova cada tres anys, co-creada amb diferents barris de la ciutat i integrant-la en la programació del Teatre. 

El principal repte del projecte és fer conviure el món professional amb el teixit veïnal i associatiu. Així, la producció de l’òpera es fa amb una lògica pròpia del treball comunitari i el barri escollit s’insereix en tot el procés artístic, des de la dramatúrgia, la interpretació musical i coral fins a la construcció tècnica, amb un diàleg permanent amb professionals de les diferents àrees. La primera peça d’Òpera Prima serà ‘La gata perduda’, co-creada amb el teixit veïnal i associatiu del Raval, que s'estrena el 5 i el 7 d’octubre de 2022. El llibret ha estat escrit per la dramaturga Victoria Szpunberg a partir d’entrevistes realitzades amb el veïnat; la composició va a càrrec d’Arnau Tordera, inspirada en les realitats musicals del barri, i la direcció d’escena és de Ricard Soler. El cartell de l’òpera ha nascut del procés de co-creació entre estudiants de l’Escola Massana i usuaris del centre ocupacional Sínia, a partir de l’estímul creatiu del llibret i la música de l’òpera. El vestuari també porta el segell del Raval, ja que ha estat confeccionat per dos projectes socials sorgits al barri: Dona Kolors i Top Manta.

En total, hi han participat (de manera directa o indirecta) unes 1.000 persones, entre persones individuals i entitats i organitzacions, i unes 70 associacions i institucions del Raval han format part del projecte.

En definitiva, es tracta d’una òpera creada amb la col·laboració dels i les habitants del Raval i parla sobre les seves inquietuds, les seves realitats, la seva multiculturalitat, els seus diferents idiomes i sons.   

Des de Tot Raval participem al projecte des que es va començar a gestar, l’any 2018, realitzant la dinamització comunitària a través de diferents accions

  • Participant activament en els espais de governança del projecte on sigui necessària la visió de barri i connexió amb l’àmbit comunitari. 
  • Contactant i identificant a entitats i col·lectius del territori adequades a les necessitats del projecte. 
  • Generant sinèrgies amb la resta de participants en els projectes de la Fundació: Sant Jordi, Festival de Cultura Raval(s), Apadrina el teu equipament, entre d’altres. 
  • Col·laborant en la organització i la logística comunitària de les trobades. 
  • Promovent la participació al projecte entre les diferents corals de Raval, escoles de música i professionals del barri  
  • Proposant un grup de persones rellevants pel barri que puguin ser entrevistades per a la recerca dramatúrgica i fent la interlocució. 
  • Donant suport en la difusió per motivar la participació a la part artística del projecte. 
  • Participant en la construcció d'activitats paral·leles. 
  • Ajudant a coordinar i seleccionar participants no associats pel taller d’escena i cant. 
  • Establint la vinculació amb entitats del barri per promoure que els seus usuaris i usuàries formin part del públic. 

Més informació sobre el projecte a: Opera Prima Raval | Liceu Opera Barcelona (liceubarcelona.cat) 

Roda de premsa estrena Òpera Prima al Liceu

Actualitat